Waarom Robotic Accounting de eerste stap in een revolutie is

Waarom Robotic Accounting de eerste stap in een revolutie is

Robotic Accounting is onderdeel van de automatisering mega-trend. Die trend beïnvloed de manier waarop we vandaag de dag werken en hoe banen er in de toekomst uit gaan zien. Zelfs nu zijn accountants niet langer verplicht om taken uit te voeren die machines, sneller, goedkoper en nauwkeuriger kunnen uitvoeren. Hoewel het niet universeel erkend wordt, heeft boekhouden een sleutelrol in de maatschappelijke ontwikkeling van de mens. En op dit moment verandert de boekhouding opnieuw ons leven.

Om te begrijpen waarom boekhouding zo'n impact heeft op ons leven, moeten we 15.000 jaar teruggaan naar het oude Mesopotamië; De locatie van de oudste boekhoudkundige records die ooit zijn gevonden. Om het grootste imperium van zijn tijd te besturen, was het een noodzakelijke praktijk voor de heersers om belastingen en handelsactiviteiten te volgen. Algemeen wordt verondersteld dat dit een revolutie teweeg heeft gebracht in de ontwikkeling van schrijven, tellen en geld. In wezen zouden we zonder boekhouding nog steeds jager-verzamelaars zijn.

Met de toevoeging van krediet en debet door Europese handelaren in de 14de eeuw werd de moderne basis van boekhouden geïntroduceerd en is dit nog steeds de manier waarop we vandaag werken.

Er zijn echter dingen aan het veranderen. En snel. Door Forbes genoteerd als mega-trend voor 2018, is automatisering een "niet te stoppen goederentrein" en staat naar schatting tot wel 47 procent van de huidige Amerikaanse banen op de tocht.

Deze dreigende situatie creëert een vraag naar extreme maatregelen en een revolutie in de boekhouding is slechts het begin. Robotic Accounting automatiseert onder meer facturering, matching van facturen en archivering voor auditdoeleinden. Dit is niet hetzelfde als het vervangen van de accountant door een robot, het geeft de accountant waardevolle extra tijd om een nog betere, maar toch veranderende, taak uit te voeren.

Bedrijven begrijpen dit en proberen zich aan te passen. Adam Davy, manager bij BDO Nieuw-Zeeland, vergelijkt deze situatie met de 'menselijke' computers van de NASA uit de jaren zestig, zoals te zien is in de film Hidden Figures. "In plaats van veranderingen te bestrijden, besloten deze vrouwen zichzelf te behouden als codeerders en computerbeheerders.” En met succes.

Het verlies van banen heeft onze beschaving nooit tot stilstand gebracht. Nieuwe uitvindingen hebben juist ons efficiëntievermogen alsmaar vergroot. En automatisering vervangt al banen sinds de introductie van de stoommachine. Het is gewoon in een sneller tempo dankzij de technologische vooruitgang.

Robotic Accounting is slechts de eerste stap in een reeks van moderniserende boekhoudkundige ontwikkelingen. De laatste stap van deze revolutie is het algemene gebruik van de blockchain, waardoor een triple-entry-boekhouding mogelijk is. De meest extreme vorm zou gedecentraliseerd en trustless zijn, maar dat zal  nog wel een paar jaar duren. Toch zijn 90 procent van de grote Europese en Noord-Amerikaanse banken al bezig met het verkennen van blockchain-oplossingen.

Ooit zullen historici in de verre toekomst zeggen dat de boekhoudrevolutie van de 21ste eeuw een keerpunt was voor onze beschaving. Dat is alleen minder duidelijk als je het zelf meemaakt.

Alle artikelen