Facturen sneller betaald krijgen? Daar wordt aan gewerkt

Volgens CDA-Kamerleden Agnes Mulder en Pieter Omzigt zijn het vaak de grote bedrijven die hun leveranciers niet op tijd betalen. Kleinere ondernemingen kunnen daardoor ernstige liquiditeitsproblemen krijgen. De jaarlijkse kosten van de te late betalingen zijn geraamd op 2,5 miljard euro.

Hoewel de wettelijke betalingstermijn zestig dagen is en de meeste bedrijven zich er aan houden, zijn er ook bedrijven die er anderhalf keer zo lang aan doen.

Eén van de redenen is dat het mkb door het groot bedrijf wordt gebruikt als bank. Wel de spullen geleverd krijgen, maar nog niet betalen betekent ook dat een grotere bedrijf minder werkkapitaal nodig heeft. Voor een groot bedrijf pakt dat gunstig uit voor de rente.

Een klein bedrijf heeft echter wel al kosten moeten maken waardoor zij in betalingsproblemen kunnen raken.

Het CDA wil daar nu een stokje voor steken door politieke maatregelen te nemen: een rente over het te vergoeden bedrag. Maar er is tot die tijd ook een alternatief: betaalme.nu

Betaalme.nu is een initiatief van verschillende concerns en universiteiten. Gezamenlijk willen zij de liquiditeitsproblemen van kleine ondernemers door achterstallige betalingen aanpakken. Via een manifest geven verschillende bedrijven aan de kleine bedrijven binnen 30 tot 60 dagen te betalen.  

Het initiatief is daarnaast ook een informatieplatform voor ketenfinanciering. Als de afnemer de factuur goedkeurt, kan de leverancier beroep doen op een financiële dienstverlener voor voorfinanciering van die factuur. Zo kan een leverancier financieel gezond blijven. Eén van de voorwaarden die wordt gesteld voor gebruikmaking van het platform is dat de kleine ondernemer zijn facturen digitaal moet kunnen versturen.

Er is echter ook kritiek op het platform. Ondernemerswebsite Z24 noemt het initiatief een gotspe. Zij schrijven dat grote bedrijven wel willen meewerken, maar er niet voor willen betalen. ‘Ketenfinanciering lost net als factoring inderdaad het cashprobleem van de mkb’er op, maar hij betaalt wel de prijs in de vorm van rente. Want gratis geld bestaat niet voor kleine ondernemers, alleen voor grote bedrijven.” aldus de auteur van het artikel

Geen zaligmakende oplossing wellicht, maar misschien wel een alternatief totdat er betere dagen komen. 

Alle artikelen