[Whitepaper] Verbeter AO/IC processen met purchase-to-pay automatisering

[Whitepaper] Verbeter AO/IC processen met purchase-to-pay automatisering

Bij de selectie van een oplossing voor purchase-to-pay automatisering zijn er veel factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Precies welke factoren hangt deels af van de aard van het bedrijf, welke andere software wordt gebruikt, de interne werkprocessen en doelstellingen van het project.

Een factor waar niet altijd rekening mee wordt gehouden is compliance. Met andere woorden: Helpt de beoogde software mij ook om grip en controle te hebben op het geld dat ik uitgeef. Zonder hier van tevoren rekening mee te houden komen onvolledigheden vaak pas bij een audit aan het licht.

Tijdens de audit wordt de gehele procedure van het inkoopproces bekeken. Dat gaat dus om de werking en het gebruik van de software. De software is namelijk alleen een middel dat valt of staat bij de ingebruikname.

Bij de selectie van een oplossing voor purchase-to-pay automatisering is het daarom ook belangrijk om rekening te houden met het compliance-perspectief. Goede systeemcontroles kunnen veel handmatige controles overnemen. Daardoor kan zowel het bedrijf als de accountant tijdens de jaarrekeningcontrole steunen op de systeemcontroles uit het purchase-to-pay systeem.

Hoe kunnen de Administratieve Organisatie en daaruit voortvloeiende Interne Controlemaatregelen (AO/IC) effectiever worden ingericht met behulp van purchase-to-pay automatisering? En welke controlemaatregelen kunnen er helpen om in control te zijn?

Om deze vragen te beantwoorden zetten we in deze whitepaper de bril van de externe accountant op. En kijken we naar de risico’s en mogelijke systeemcontroles binnen purchase-to-pay systemen die helpen om in control te zijn.

[Whitepaper] Compliance met
purchase-to-pay automatisering

In deze whitepaper behandelen we o.a. de volgende onderwerpen:

  • IT general controls versus applications controls
  • Welke application controls worden verwacht in software voor factuurverwerking?
  • Vaak gemiste functionaliteit in software voor factuurverwerking

Alle artikelen